AJAX, JavaScript asincrònic i XML

AJAX, JavaScript asincrònic i XML (Asynchronous JavaScript + XML en anglès), és el terme emprat per a referir-se a la unió de diverses tecnologies web que ens donen la possibilitat d’actualitzar els continguts web sense la necessitat de tornar a carregar la pàgina completament. Això és així gràcies a la interacció entre diferents llenguatges com ara el JavaScript, l’XML, entre d’altres.

El model clàssic d’aplicació web funciona de manera que l’usuari realitza una petició HTTP al servidor, seguidament, el servidor realitza un procés (es connecta a la base de dades, processa nombres, etc-) i retorna una pàgina HTML al client.

El funcionament d’AJAX es fonamenta en la càrrega d’un motor AJAX (escrit en JavaScript i amagat en un marc ocult). Aquest motor és l’encarregat de mostrar la interfase gràfica i comunicar-se amb el servidor. Mitjançant AJAX, l’usuari no es connecta directament amb el servidor, sinó que primer ho fa amb el motor d’AJAX i aquest és el que fa la sol·licitud al servidor. Un cop això, el servidor retorna la sol·licitud que passa a través del motor i renderitza el resultat, de manera que mai es veurà la pàgina completament blanca com passa amb els models clàssics d’aplicacions web. L’aplicació web amb AJAX es comporta com una típica aplicació d’escritori on no cal anar refrescant les pantalles per actualitzar les dades.

Podeu ampliar la informació sobre AJAX a l’article Ajax: Un Nuevo acercamiento a las Aplicaciones Web
de Jesse James Garrett

Etiquetas: , ,

Deja un comentario